Δημοσιεύθηκε το πρόγραμμα επιχορήγησης «Δράσεις ενίσχυσης των υφιστάμενων και νέων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο)» του Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 2021-2027» (link)
H επιχορήγηση φορέων Κ.ΑΛ.Ο είναι σε ποσοστό 100% για αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 30.000,00€ έως 90.000,00€.
Δικαιούχοι της επιδότησης είναι υπό σύσταση και υφιστάμενοι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο του άρθρου 3 του Ν.4430/2016, όπως ισχύει. Οι υπό σύσταση φορείς θα πρέπει να έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο κατόπιν της δημοσίευσης της πρόσκλησης (7/1/2025) και πριν την υποβολή της αίτησής τους στην δράση.
Οι Δικαιούχοι πρέπει να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν και να διαθέτουν έδρα καθώς και εγκατάσταση εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην οποία θα υλοποιηθεί η επενδυτική πρόταση.
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής που πρέπει να πληρούν οι Κ.ΑΛ.Ο:
- Να δημιουργήσουν μία τουλάχιστον νέα θέση εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας ανέργου εγγεγραμμένου στη ΔΥΠΑ (εγγραφή του ανέργου στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ πριν την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης 7/1/2025).
- Να δεσμεύονται ότι θα λειτουργήσουν νόμιμα αποκτώντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης στον/στους ΚΑΔ επένδυσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους.
- Να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο, καθώς και το σύνολο των αναγκαίων στοιχείων, δικαιολογητικών και εντύπων, όπως ορίζονται από το πρόγραμμα επιχορήγησης.
- Κάθε επιλέξιμο φυσικό / νομικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο αίτησης χρηματοδότησης επιχειρηματικού σχεδίου, επί ποινής απόρριψης όλων των τυχόν υποβληθεισών αιτήσεων.
- Στην περίπτωση που ο υπό σύσταση φορέας Κ.ΑΛ.Ο. θα λάβει τη νομική μορφή της Κοιν.Σ.Επ. τότε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο συμμετέχει στην υπό σύσταση Κοιν.Σ.Επ. δεν μπορεί να είναι μέλος και άλλης Κοιν.Σ.Επ. με ίδια δραστηριότητα και τα μέλη του υπό Σύσταση Συνεταιρισμού Εργαζομένων δεν συμμετέχουν σε άλλο Συνεταιρισμό Εργαζομένων.
- Να αναφέρουν στην υποβληθείσα αίτηση χρηματοδότησης τα μέλη (φυσικά ή νομικά) του υπό σύσταση φορέα Κ.ΑΛ.Ο. Σημειώνεται ότι για τη σύσταση Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας απαιτείται η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον πέντε (5) φυσικών ή νομικών προσώπων, για Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης τουλάχιστον επτά (7). Στην περίπτωση του Συνεταιρισμού Εργαζομένων απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον τριών (3) φυσικών προσώπων.
- Για τις υπόλοιπες νομικές μορφές των υπό σύσταση φορέων Κ.ΑΛ.Ο. ισχύει η νομοθεσία που διέπει τη σύσταση και λειτουργία τους.
- Κατά την συγγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου και το σχεδιασμό του νέου φορέα Κ.ΑΛ.Ο. θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο νόμος 4430/2016.
- Να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό.
- Να μην διακόψουν τη λειτουργία τους, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας για 1 (ένα) έτος μετά από την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης.
- Να μην ενταχθούν σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών (π.χ. franchising).
- Να λειτουργούν νομίμως με τη μορφή του Φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με βάση τα οριζόμενα στο Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α΄/2016), άρθρο 3, παρ. 1 (ΦΕΚ 205/Α΄/2016).
- Να διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πιστοποιητικό μέλους για το τρέχον έτος (το πιστοποιητικό μέλους αφορά Υφιστάμενους φορείς με εγγραφή στο Μητρώο πάνω από ένα έτος).
- Να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
- Να μην έχει γίνει έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου πριν τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης (7/1/2025).
- Να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.
- Να μην προβούν σε μείωση προσωπικού κατά το διάστημα υλοποίησης της δράσης, υπολογιζόμενο σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) ως προς τις ΕΜΕ της επιχείρησης κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (αφορά Υφιστάμενους φορείς). Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού: α) η οικειοθελής αποχώρηση, που δεν θεωρείται καταγγελία σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4488/2017, β) η καταγγελία σύμβασης λόγω συνταξιοδότησης, γ) η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, δ) η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (πριν τη λήξη της) που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο (μήνυση για αξιόποινη πράξη που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την εργασία του).
- Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση του Δικαιούχου σε ίδιο, μη αυτοτελή χώρο με άλλη επιχείρηση. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η στέγαση σε χώρους επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων ή άλλων νόμιμα υφισταμένων επαγγελματικών χώρων, οι οποίοι για τους σκοπούς της Πρόσκλησης θεωρούνται αυτοτελείς επαγγελματικοί χώροι. Στην περίπτωση των ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης δίνεται η δυνατότητα συστέγασης με συναφή σύλλογο ή σωματείο, εφόσον υπάρχει σχετική πράξη παραχώρησης χώρου και προσδιορίζεται με σαφήνεια το ποσοστό (%) των εξόδων το οποίο αφορά στην ΚΟΙΝΣΕΠ.
- Δεν επιτρέπεται η στέγαση σε κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) μέλους της Κοινωνικής Επιχείρησης ή άλλου τρίτου προσώπου.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης επιχορήγησης (7/1/2025). Επιδοτούνται με 100% οι εξής δαπάνες:
Α) Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (ανέργου εγγεγραμμένου στη ΔΥΠΑ). Αφορά στην επιδότηση μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού με συναφή επαγγελματικά προσόντα για την προώθηση του επιχειρηματικού σχεδίου, μέχρι 18 ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο. Το επιλέξιμο ετήσιο ποσό είναι το ελάχιστο νόμιμο συνολικό κόστος μισθοδοσίας που ανάγεται σε δώδεκα (12) ανθρωπομήνες πλήρους μισθωτής απασχόλησης. Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις τονίζεται η απαίτηση μη μείωσης προσωπικού. Οι επιχορηγούμενες ετήσιες μονάδες εργασίας (ΕΜΕ) πρέπει να είναι πρόσθετες (δηλ. να προσαυξάνουν) ως προς τις ΕΜΕ της επιχείρησης κατά το έτος αναφοράς, ήτοι το δωδεκάμηνο που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Η επιχείρηση δεν αναλαμβάνει την δέσμευση να διατηρήσει την νέα/νέες θέση/θέσεις εργασίας μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.
H δημιουργία μίας τουλάχιστον νέας θέσης εργασίας που να αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας είναι υποχρεωτική για την ολοκλήρωση της δράσης.
Β) Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Υφιστάμενου Προσωπικού. Για τους Υφιστάμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο., οι επιλέξιμες δαπάνες προσωπικού αφορούν και στο μισθολογικό κόστος για τις υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης. Η επιδότηση μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους υφιστάμενου προσωπικού αφορά μέχρι 18 ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο που απασχολείται σε αντικείμενο συναφές με το επιχειρηματικό σχέδιο. Το επιλέξιμο ετήσιο ποσό είναι το ελάχιστο νόμιμο συνολικό κόστος μισθοδοσίας που ανάγεται σε δώδεκα (12) ανθρωπομήνες πλήρους μισθωτής απασχόλησης.
Γ) Λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.α.) με ποσό έως 40% επί των δαπανών προσωπικού του επενδυτικού σχεδίου).
Σημειώνεται ότι το επιδοτούμενο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος για εργαζόμενο/ους (μη μέλος/η του Φορέα), τόσο στις υφιστάμενες όσο και στη/ις νέα/νέες θέση/εις εργασίας που έχουν τις παρακάτω σχέσεις με τα μέλη του φορέα Κ.ΑΛ.Ο.: σύζυγος ή συγγενής έως και 2ου βαθμού (εξ αίματος και εξ αγχιστείας), δεν μπορεί αθροιστικά να ξεπερνά το κόστος που αντιστοιχεί σε δεκαοχτώ (18) ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων αυτών. Σε περίπτωση νομικού προσώπου που συμμετέχει στο φορέα Κ.ΑΛ.Ο, η εν λόγω προϋπόθεση ισχύει για όλους τους εταίρους/μετόχους.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δε μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερεις (24) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.
Κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, ο δυνητικός δικαιούχος θα πρέπει να παράσχει επαρκή τεκμηρίωση στις φόρμες καταχώρησης των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Δε θα αναζητηθούν τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά ή διευκρινίσεις στο στάδιο της αξιολόγησης του φακέλου επιχορήγησης. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε έλλειψη δικαιολογητικού που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για την τήρηση των ειδικών προϋποθέσεων συμμετοχής στη δράση, χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης και δύναται να καταστήσει την αίτηση επιχορήγησης ως απορριπτέα.
Επισημαίνεται ότι για να χαρακτηριστεί ως εν δυνάμει επιλέξιμη μία πρόταση για χρηματοδότηση, θα πρέπει:
(α) η πρόταση αυτή να αξιολογηθεί με κατ’ ελάχιστο 30 βαθμούς και
(β) ο φορέας Κ.Α.Λ.Ο να δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει μία τουλάχιστον νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας που αντιστοιχεί σε 18 μήνες πλήρους απασχόλησης (1,5 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) ανέργου εγγεγραμμένου στη ΔΥΠΑ πριν την δημοσίευση της Πρόσκλησης.
Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη στη βαθμολογία είναι:
- χαρακτηριστικά των μελών και του φορέα 30%.
- αξιολόγηση επιχειρηματικού σχεδίου 40%.
- ενίσχυση απασχόλησης – κοινωνικής ένταξης 30%.
Οι δικαιούχοι, πέραν των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης της Πράξης, υποχρεούνται για ένα (1) έτος μετά από την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης να μην διακόπτουν την λειτουργία τους.
Σε περίπτωση που αναζητάτε σύμβουλο επιχειρήσεων / σύμβουλο επιχορηγήσεων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την υποστήριξη του προγράμματος επιχορήγησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.