Αναπτυξιακά Τοπικά Προγράμματα Leader

Τα αναπτυξιακά προγράμματα επιχορήγησης Leader, επιχορηγούν επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων, νέων ή υφιστάμενων, στις λεγόμενες αγροτουριστικές περιοχές, δηλαδή περιοχές μικρών Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων.

Η προκήρυξή τους ποικίλει ανά Περιφέρεια και Νομό, ωστόσο, τα βασικά τους χαρακτηριστικά, ανά τομέα, είναι τα εξής:

 

Μεταποίηση:

  • Μεταποιητικές μονάδες – βιοτεχνίες, με προϋπολογισμό επενδύσεων έως 300.000€.
  • Μεταποιητικές μονάδες για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, με μέγιστο προϋπολογισμό στο ποσό των 400.000€.
  • Επιλέξιμες είναι οι επενδύσεις που αφορούν ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής.

Τουρισμός:

  • Επιχορηγούνται επενδύσεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων, όπως καταλύματα, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, λοιπές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.
  • Οι ιδρύσεις καταλυμάτων για την εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών είναι επιλέξιμες μόνο στις ορεινές περιοχές και στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.500 κατοίκων. Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας για τις πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις καταλυμάτων.
  • Είδη καταλυμάτων που επιδοτούνται:
    • Ξενοδοχεία: Ελάχιστη δυναμικότητα: 5 δωμάτια, 10 κλίνες.
    • Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
    • Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις πολυτελούς διαβίωσης (glamping). 
    • Ξενώνες φιλοξενίας νέων.
    • Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες: Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός κατοικιών: 2. Ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών: 6.
    • Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (ΕΕΔΔ): Ελάχιστη δυναμικότητα: 4 δωμάτια, 8 κλίνες.
    • Τουριστικά καταλύματα σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς: Η ενίσχυση της ίδρυσης των καταλυμάτων αυτών γίνεται, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στην υπ’ αρ. 216/08.01.2015 απόφαση της Υπουργού Τουρισμού(Β΄10) για τα ξενοδοχεία και σύμφωνα με την υπ’ αρ. 12868/24.07.2018 απόφαση της Υπουργού Τουρισμού για τα ΕΕΔΔ. Τα ανωτέρω κτίσματα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά ή διατηρητέα από τις καθ’ ύλην αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες.

Υπηρεσίες:

  • Επιχορηγούνται επενδύσεις που αφορούν ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων υπηρεσιών, όπως παιδότοποι, γηροκομεία, χώροι πολυδραστηριοτήτων, τέχνης και εκθέσεων κ.α.
  1. Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας:
  • Επιχορηγούνται επενδύσεις που αφορούν σε δράσεις που επιτυγχάνουν εξοικονόμηση νερού, ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, όπως εγκατάσταση συστημάτων ή/και προμήθεια εξοπλισμού εναλλακτικών μορφών ενέργειας, επαναχρησιμοποίησης νερού, μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ή συμβατικών καυσίμων.
  • Είναι επιλέξιμες οι επενδύσεις που αφορούν στην ίδρυση ή στον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας.

Λοιπά βασικά χαρακτηριστικά προγραμμάτων Leader:

  • Το ποσοστό επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται έως 65% για το σύνολο της χώρας και έως 80% για τα μικρά νησιά Αιγαίου.
  • Επιχορηγείται ευρύ φάσμα δαπανών, όπως κτιριακά, εξοπλισμός, συστήματα μηχανοργάνωσης, αμοιβές συμβούλων και μηχανικών, συστήματα ποιότητας κ.α. Δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη η αγορά οχημάτων και η αγορά οποιουδήποτε είδους πλεούμενου μηχανοκίνητου σκάφους και σκάφους αναψυχής. Εξαιρούνται οχήματα που αφορούν πράξεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα και οχήματα εσωτερικής μεταφοράς που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης (όπως περονοφόρο, ανυψωτικό όχημα, παλετοφόρο), ηλεκτρικά οχήματα έως 50V, ή οχήματα που θεωρούνται απαραίτητα για τη λειτουργία της επένδυσης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος (ενδεικτικά: ισοθερμικά βυτία αναγκαία για τη μεταφορά γάλακτος, βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, ψυγεία αποκλειστικά για χονδρεμπορία προϊόντων).

Οι υποβολές αιτήσεων ξεκινούν με την σχετική προκήρυξη Leader για κάθε περιοχή, ενώ η αξιολόγησή τους περιλαμβάνει κριτήρια όπως η σαφήνεια και πληρότητα της περιγραφής του επενδυτικού σχεδίου, η βιωσιμότητα, η καινοτομία κ.α. Η συμβουλευτική υποστήριξη της επιχείρησης, βοηθάει σημαντικά τόσο στην ποιοτική κατάρτιση του επενδυτικού σχεδίου και την ορθή υποβολή της πρότασης (για να έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας), όσο και στην επιμελή παρακολούθηση της επένδυσης, με τη συγκέντρωση των απαραίτητων παραδοτέων εγγράφων, ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες σε περικοπές προϋπολογισμού κατά την υλοποίηση της επένδυσης.

 

Σε περίπτωση που αναζητάτε σύμβουλο επιχειρήσεων / επιχορηγήσεων προγραμμάτων Leader για την υποστήριξη του προγράμματος επιχορήγησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.


 

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος