Δημοσιεύθηκε το επιδοτούμενο «Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», το οποίο επιχορηγεί με 14.800€ (σε τρείς δόσεις), την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης κατά το 1ο 12μηνο.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από ανέργους, εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. της Περιφέρειας. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από χίλιους (1.000) εγγεγραμμένους ανέργους στο ψηφιακό μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 18 ετών και άνω.
Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο σε περιοχές αρμοδιότητας των ΚΠΑ2 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι για τις νέες επιχειρήσεις που πρόκειται να δημιουργήσουν εντάσσονται στο πρόγραμμα, είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:
- Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ),
- Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ),
- Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ),
- Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ),
- Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 32).
Οι δυνητικοί δικαιούχοι (που υποβάλλουν την αίτηση υπαγωγής / χρηματοδότησης) των ανωτέρω αναφερόμενων νομικών προσώπων, είναι μελλοντικοί εταίροι – μέλη που θα ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικού, είτε απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, θα κατέχουν τουλάχιστον το 51% του εταιρικού μεριδίου και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης, πλην των συνεταιρισμών που ισχύουν τα οριζόμενα στον ν.4430/2016 (Α΄205).
Οι υποψήφιες/οι πρέπει επίσης, να έχουν συνάξει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών (ΣΑΕΠ). Η Συμβουλευτική Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών (ΣΑΕΠ) υλοποιείται από τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α. και οδηγεί τους ωφελούμενους στη Δράση επιχορήγησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ). Οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Δεν επιτρέπεται η απασχόληση των δυνητικών δικαιούχων µε την ιδιότητα του μισθωτού είτε στις επιχειρήσεις τους, είτε σε άλλους εργοδότες κατά τη διάρκεια της δράσης. Η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αναπτύξουν οι δυνητικοί δικαιούχοι (έδρα και τυχόν υποκαταστήματα) πρέπει να είναι οργανωμένη σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει αυτονομία στις παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμός) και δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα).
Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας του δικαιούχου μόνο στις περιπτώσεις:
α) Γονέα παιδιού ηλικίας έως έξι ετών (κατά την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας),
β) ατόμου που φροντίζει στην οικία σύζυγο ή συγγενείς α΄ βαθμού με αναπηρία 80% και άνω.
Δεν μπορούν να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης. Επίσης, δεν επιχορηγούνται όσοι είχαν ενταχθεί μετά την 1/1/2018 σε προηγούμενες δράσεις Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) και είχαν λάβει επιχορήγηση.
Η έναρξη δραστηριότητας πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την έκδοση εγκριτικής απόφασης της αίτησής τους.
Η επιδότηση των 14.800 € και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
– 1η δόση ύψους 4.000 ευρώ: μετά την έναρξη δραστηριότητας (Ορόσημο Α).
– 2η δόση ύψους 5.400 ευρώ: μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών (Ορόσημο Β).
– 3η δόση ύψους 5.400 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών (Ορόσημο Γ).
Η υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης γίνεται ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα λήγει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αιτήσεων, ύστερα από την κάλυψη είτε των κατανεμηθεισών θέσεων είτε του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Μετά την αυτόματη λήξη της αναφερόμενης προθεσμίας, συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί μέχρι το 30% των αρχικά κατανεμηθεισών θέσεων. Στην περίπτωση αυτή, οι θέσεις παραμένουν σε στάδιο αναμονής βάσει της ημερομηνίας υποβολής τους, εφόσον δημιουργηθούν ή δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις.
Η συμβουλευτική υποστήριξη, βοηθάει σημαντικά τόσο στην ποιοτική κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου και την ορθή υποβολή της αίτησης (για να έχει αυξημένες πιθανότητες έγκρισης), όσο και στην επιμελή παρακολούθηση της πορείας του 1ου 12μήνου, ώστε η επιχείρηση να εισπράξει το ποσό της επιδότησης.
Επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος επιχορήγησης: https://www.dypa.gov.gr/active-employment-policies/proghramma-epikhorighisis-epikheirimatikwn-protovoyliwn-apaskholisis-neon-eleftheron-epaghghelmatiwn-nee-stin-per-thessalias